22 augustus 2024

Grootste windpark op land dooft rode lampen

Grootste windpark op land dooft rode lampen

Windplan Groen, het grootste windpark op Nederlandse bodem, dooft de rode avond- en nachtverlichting. Nieuw geïnstalleerde detectietechniek maakt het mogelijk de verlichting alleen nog te laten branden als er vliegverkeer dicht in de buurt komt. Een langgekoesterde wens van omwonenden is in vervulling gegaan. 

Het uitzetten van de avond- en nachtverlichting volgt op een succesvolle testperiode van enkele weken, die medio juli van start ging. In die periode is getest of alle signalen goed doorkomen en of de rode lampen van de in totaal 86 windturbines van de 11 windparken in Windplan Groen ook daadwerkelijk aan gaan als kleine vliegtuigen en helikopters de turbines naderen. 

“Het uitschakelen van de avond- en nachtverlichting past bij onze wens om een goede buur te zijn voor onze omgeving”, zegt Allard van der Steege, voorzitter van Windkoepel Groen, de organisatie achter de 11 windparken. “Wij snappen dat sommige omwonenden de rode lampen als overlast ervaren en hebben besloten te investeren in techniek die de lichthinder vermindert. Dat is niet verplicht maar vinden wij logisch. Daarbij zijn wij geholpen door de provincie Flevoland. Die riep voor dit soort systemen een subsidieregeling in het leven en heeft zich bij ons hard gemaakt voor de realisatie van het systeem. Dat waarderen wij.” 

Unieke omvang 

Het naderingsdetectiesysteem van Windplan Groen – in jargon Aircraft Detection Lighting System (ADLS) – is niet uniek, maar wordt wel voor het eerst toegepast op 11 windparken tegelijk. Windparken met allemaal verschillende eigenaren. Volgens Van der Steege laat dit de kracht zien van Windkoepel Groen, die in staat is gebleken als één groot windpark te opereren. “Niet alleen in de ontwikkelfase en tijdens de bouw, maar ook in de beheer- en onderhoudsfase. Wij zorgen 25 jaar voor impact in de omgeving. Het is daarom goed om in die periode ook als collectief aanspreekbaar te zijn. En te blijven werken aan verbeteringen.” 

Werking systeem 

Het systeem van Windplan Groen werkt met antennes op 7 windturbines verdeeld over het windpark. Deze antennes vangen de signalen op van transponders, die standaard in vliegtuigen zitten. De antennes geven de data van deze signalen door aan een serverstation, dat razendsnel bepaalt waar de vliegtuigen zich bevinden. Als blijkt dat een vliegtuig dicht in de buurt van Windplan Groen komt, stuurt de server een signaal naar de centrale computer van het windpark, die op z’n beurt in een fractie van een seconde de rode lampen inschakelt op de windturbines. Dit hele proces is inzichtelijk gemaakt in dit beeldverhaal