22 juli 2024

Testfase van start voor doven rode lampen

Foto Nachtverlichting ADLS -Klaas Eissens

Vandaag start de praktijktest van een naderingsdetectiesysteem (ADLS) op de windturbines van Windplan Groen. Dit systeem maakt het mogelijk dat de rode lampen op de turbines zoveel mogelijk uit staan, een wens van veel mensen uit de omgeving van de windparken.

Dankzij het ADLS, wat staat voor Aircraft Detection Lighting System, hoeven de rode lampen op de windturbines straks in de avond en de nacht niet meer continu te branden. Alleen bij naderend laagvliegend vliegverkeer, zoals kleine vliegtuigen en helikopters, wordt de rode verlichting dan nog ingeschakeld. Overdag blijven de witte lampen wel gewoon ingeschakeld.

Inmiddels is de apparatuur van het systeem geïnstalleerd. De volgende stap is dat het systeem uitgebreid wordt getest. Dit duurt naar verwachting enkele weken.

Verlichting op de windturbines

Rode en witte lampen zijn verplicht voor alle windturbines met een tiphoogte hoger dan 150 meter om vliegverkeer te waarschuwen. Overdag branden er witte lampen, ’s avonds en ’s nachts rode.

Bij de windparken van Windplan Groen is het doven van de rode avond- en nachtverlichting onderzocht naar aanleiding van reacties uit de omgeving. Met deze ADLS-technologie wordt de middenweg gevonden tussen het bewaken van de luchtvaartveiligheid en beperken van hinder voor omwonenden.

© Foto: Klaas Eissens