15 juli 2024

Windplan Groen start met geluidsmetingen

Windplan Groen start met geluidsmetingen

Met drie nieuwe geluidsmeetposten is Windplan Groen vandaag gestart met een eigen meetcampagne. De geluidsmetingen zijn bedoeld om beter inzicht te krijgen onder welke omstandigheden en op welk moment omwonenden geluidshinder ervaren van de windmolens. Het onderzoek wordt uitgevoerd door specialisten van bureau M+P.

De drie meetposten staan bij Ketelhaven, aan de zuidrand van Biddinghuizen en in het buitengebied van Dronten, nabij de Hondweg. Het meetprogramma van M+P staat los van de geluidsmetingen van de gemeente, die worden uitgevoerd door DGMR en Sensornet. Wel informeren partijen elkaar over opzet en bevindingen van hun meetcampagnes.

Totaal geluidsbeeld

Aanleiding voor de geluidsmetingen van Windplan Groen zijn meldingen die omwonenden via het Meldingformulier instuurden. Op sommige plekken ervaren zij de geluiden van de nieuwe turbines als storend. Om zicht te krijgen op het totale geluidsbeeld van Windplan Groen, wordt nu gedurende drie maanden geluid gemeten. De geluidsposten zijn geselecteerd aan de hand van ‘hotspots’ van hindermeldingen.

Data matchen met beleving

Tegelijkertijd wordt onder omwonenden dagelijks op gelijke tijdstippen gepeild wat zij van de windturbines ervaren. Door de geluidsdata van de meetposten te matchen met individuele geluidsbeleving én met meteorologische omstandigheden (zoals windsnelheid, windrichting en weerbeeld), kan worden vastgesteld onder welke omstandigheden de meeste geluidshinder wordt ervaren. Op basis daarvan hoopt Windplan Groen te kunnen beoordelen of en welke extra maatregelen genomen kunnen worden om ervaren geluidshinder van de windmolens nog wat te kunnen beperken.

Omdat de meetcampagne drie maanden duurt, worden naar verwachting de resultaten en opvolging dit najaar verwacht.